Nubbe keesi Siidast | Toinen kesä Siidassa


Mun lam lamâš tääl kyehti keesi Siidast pargoost. Taat lii hirmâd šiev saje. Jiem liči puáttám nube kerdi, jis jiem liči lijkkum. Muu pargo lii keččâđ, ete ulmuin láá siisâpeessâmtarrah já táál meiddei spiekâstáhääigi keččâđ, ete salijn ij lah lijgás ennuv ulmuid. Lam meiddei peessâm västidij kuosij koččâmusâid. Ovdâmerkkân siida sääni merhâšumest koijâdeen viehâ távjá. Rres sämikielâi iäruin koijâdeen meiddei já ohtii koijâdijn mon materiaalist kietkâmeh láá ráhtum.

Äššigâsâi teivâdem lii suotâs, ain tyelli tälli tábáhtuvá maidnii hävski mon lii pyeri mainâstiđ pargoskipáráid. Já pargoskipáreh láá kenski pyeremuš äšši ko lam lamâš tääbin pargoost, lii hiälppu puáttiđ juávhu. Jis lam lamâš epivises monnii ääšist nuuvt tuostâm pyereest koijâdiđ iše.

Ko lam lamâš tääbbin lam oppâm, ete arvepeeivijn ulmuuh haliijdeh puáttiđ museon já ete láá nuuvt ennuv eresláán ulmuuh ko lii saahâ museoin. Kiähnii pyehtih kevttiđ ubâ peeivi tääbbin já keččâđ puoh tärkkilávt já kiähnii halijdeh finniđ jotelávt almolaštiäđu. Säämimuseo já luándukuávdáš Siidast lii luhhoost puohâid maidnii.

Sáárákáisá Seurujärvi

Kesipargee

Olen ollut nyt kahtena kesänä Siidassa töissä. Tämä on huippu paikka. En olisi tullut toista kertaa, jos en tykkäisi. Minun työni on katsoa, että asiakkailla on pääsylipputarrat ja nyt poikkeuksellisten aikojen myötä myös valvoa, ettei näyttelysaleissa ole kerralla liikaa ihmisiä. Olen myös päässyt vastailemaan vieraiden kysymyksiin. Esimerkiksi siida sanan merkitystä kysytään todella usein. Eri saamenkielten eroja kysytään myös ja kerran jopa kysyttiin mistä komsiot on valmistettu.

Asiakaskohtaamiset on mukavia. Aina silloin tällöin tapahtuu jotain hauskaa, mistä on kiva kertoa työkavereille. Ja työkaverit ovat ehkä paras asia, kun on ollut Siidassa töissä. Täällä tulee osaksi porukkaa helposti. Jos olen ollut epävarma jostakin asiasta, niin uskaltaa hyvin kysyä varmistusta.

Siidassa ollessani olen oppinut, että sateisina päivinä ihmiset haluavat museoon ja että on niin paljon erilaisia näyttelyvieraita. Jotkut voivat käyttää koko päivän täällä ja katsoa näyttelyn tarkasti. Jotkut ihmiset haluavat saada nopeasti yleistietoa. Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa on onneksi kaikille jotain. 

Siidassa vietettiin 5.8. kansallispukujen tuuletuspäivää. Tarkoituksena pukea oma kansallispuku, muinaispuku tai kansanpuku tavallisena päivänä.

Sáárákáisá Seurujärvi

Kesätyöntekijä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s