Hyvää saamelaisten kansallispäivää!| Buori sámi álbmotbeaivvi! | Pyeri säämi aalmugpeeivi! | Šiõǥǥ saa´mi meersažpeei´v!

84182051_2679658722083444_7214219432803958784_n
Lipun nosto 6.2.2020 (Seija Lehto/Siida)

Siida uudistuu vuosina 2020-2022!

Tämä vuosikymmen on alkanut todellakin uuden vuosikymmenen odotuksen siivittämänä. Saamelaismuseon ja Siidan historiassa tämä tulee olemaan merkittävä vuosikymmen.

Siida uudistuu vuosina 2020-2022! Tätä olemme suunnitelleet pitkään, tästä on haaveiltu ja unelmoitu.

Jo heti Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan avauduttua todettiin sen jääneen pieneksi. Ensimmäiset piirustukset laajennetusta Siidasta arkkitehti Juhani Pallasmaa teki jo vuosina 2002 ja 2004. Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen suunnittelun alettua, Siidan hanke jäi. Sajos valmistui 2012.

Nyt Siidan laajennus on saanut rakennusluvan! Siidan laajennus- ja perusparannushanke alkaa toden teolla konkreettisesti toukokuussa 2020. Alkuun rakennetaan Saamelaismuseon kokoelmayksikkö.  Siidassa sijaitsevat kokoelmat ja Kansallismuseosta kotiinpalaavat kokoelmaesineet saavat uudet, asianmukaiset säilytystilat. Näin pystymme todellisesti toimimaan saamelaisten omana museona, kun suurin osa saamelaiskokoelmista on meillä, kotona, ruovttus. Ulkomuseona aloittanut saamelaismuseo on kasvamassa täyteen mittaansa monella tavalla ja tasolla.

Laajennusvaiheen jälkeen, myös ravintola saa uudet tilat, itse Siida -rakennus peruskorjataan. Se muuttuu ja uudistuu. Saamme modernit työskentelytilat moderneine monitilaympäristöineen, ja mikä parasta; myös yhteisöllisiä tiloja löytyy. Haluamme olla edelleen vieraanvarainen Siida, jossa on matalat kynnykset ja leveät ovet tulla sisään.

Siidan perusparannusvaiheessa 4/2021-3/2022 palvelemme teitä kaikkia (kauppa, info, asiakaspalvelu) väliaikaisissa väistötiloissa ja uusitussa ravintolassa. Historiallinen ulkomuseo toimii tänä aikana näyttelytilana. Kaikkina kahdeksana vuodenaikoina, säässä kuin säässä olemme auki. Olosuhteet ovat pohjoisen ihmisille todelliset, ne ovat osa saamelaisten arkea.  Elettiinhän näin ennenkin, pukeutumiskysymys, asennekysymys Myös jotain uutta ja kiinnostavaa kuitenkin lupaamme tarjota! Historiallinen ja arvokas ulkomuseoalue tulee kirjaimellisesti näyttäytymään uudessa valossa.

Jatkossakin Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidasta saa saman katon alta monipuoliset niin museon kuin myös luontokeskuksen palvelut. Uusi uljas Siida avautuu 1.4.2022.

IMGaurinko
Helmikuun aurinko ulkomuseolla

Näin kirjoitettuna kaikki kuulostaa yksinkertaiselta ja selkeältä. Ehkä vaatimattomaltakin. Kyseessä on kuitenkin historiallinen ajanjakso. Me museolla jatkamme Johan Nuorgamin ja aikalaistensa työtä. Sámi Litto-Saamelaisten yhdistys perusti saamelaismuseon 1959. Se oli kaukaa viisas. Ymmärrettiin saamelaiskulttuurin vaalimisen tarve ja oma museo oli siihen oivallinen väline.

Ensin toimittiin ulkomuseona miltei 40 vuotta. Nyt on takana reilu parikymmentä vuotta ammatillisesti toimivana museona, ja on luotu nykyaikaiset museokäytännöt, organisoiduttu museona.

On uuden aika, laajennumme ja kehitymme. Toimimme Johan Nuorgamin sanoin: ”Ei voimalla, vaan konsteilla”. Meillä nykyisellä museosukupolvella on mahdollisuus tehdä oma osuutemme. Vahvistamme ja kehitämme saamelaisia museokäytänteitä. Rakkaudella ja kunnioittaen.

Hyvää Saamelaisten kansallispäivää saamelaisten omasta museosta!

Sari Valkonen

Museonjohtaja

____

Siida ođasmuvvá 2020-2022!

Dát logijahki lea álgán duođaige ođđa logijagi vuordimiin. Sámemusea ja Siidda historjjás dát boahtá leat mearkkašahtti logijahki.

niliaitta
Olgomusea njalla|Ulkomuseon niliaitta

Siida ođasmuvvá 2020-2022! Dán leat plánen guhká, dás leat niegadan.

Dakkaviđe Sámemusea ja luondduguovddáš Siidda rahpama maŋŋá dat gávnnahuvvui menddo gáržin. Vuosttas tevnnegiid viiddiduvvon Siiddas sárggui arkiteakta Juhani Pallasmaa jo jagiin 2002 ja 2004. Sámekulturguovddáš Sajosa plánema álggedettiin, Siidda fidnu bázii. Sajos gárvánii jagi 2012.

Dál Siidda viiddideapmi lea ožžon huksenlobi! Siidda viiddidan- ja vuođđodivvunfidnu álgá albma láhkai konkrehtalaččat miessemánus 2020. Álggus huksejuvvo Sámemusea čoakkáldatovttadat. Siiddas lean čoakkáldagat ja Riikkamuseas máhccan čoakkáldatdávvirat ožžot ođđa, áššálaš seailluhansajiid. Ná sáhttit albma láhkai doaibmat sámiid iežaset musean, go stuorámus oassi sámečoakkáldagain leat mis, ruovttus. Olgomusean álggahan sámemusea lea šaddamin olles sturrodahkii máŋgga vugiin ja dásis.

Viiddidanmuttu maŋŋá, maiddái restoráŋŋa oažžu ođđa sajiid, ieš Siida-ráhkadus vuođđodivvojuvvo. Dat nuppástuvvá ja ođasmuvvá. Oažžut modeardna bargosajiid modeardna máŋggadoaibmabirrasiin, ja mii buoremus; maiddái searvvušlaš sajit gávdnojit. Háliidat dás duohkoge leat guoibmái Siida, gos leat vuollegaš šielmmát ja govda uvssat sisaboahtimii.

Siidda vuođđodivvunmuttus 4/2021-3/2022 bálvalat din buohkaid (gávpi, info, áššehasbálvalus) gaskaboddasaš sajiin ja ođasmuvvon restoráŋŋas. Historjjálaš olgomusea doaibmá dán áiggege čájáhussadjin. Buot gávcci jagiáiggis, dálkkis beroškeahttá, leat rabas. Dilit leat davvi olbmuide duođalaččat, dat leat sápmelaččaid árgabeaivi. Ellehan dallege ná, gárvodangažaldat, miellaguoddogažaldat. Maiddái juoga ođđa ja miellagiddevačča lohpidat fállat! Historjjálaš ja árvvolaš olgomuseaguovlu boahtá oidnot ođđa čuovggas.

Boahttevuođasge Sámemusea ja luondduguovddáš Siiddas oažžu seammá gáhtu vuolde máŋggabealagiid nu musea go luondduguovddážage bálvalusaid. Ođđa fiinna Siida rahpasa 1.4.2022.

Ná čálalaš hámis buot orru leamen oktageardán ja čielggas. Kánske gáibitmeahttuminge. Sáhka lea goittotge historjjálaš áigodagas. Mii museas joatkit Johan Nuorgama ja su áigeguimmiid barggu. Sámi Litto -sápmelaččaid searvi vuođđudii sámemusea jagi 1959. Dat oinnii boahttevuođa. Ipmirdedje sámekultuvrra gáhttema dárbbu ja iežas musea lei dasa heivvolaš gaskaoapmi.

Vuos doibme olgomusean measta 40 jagi. Dál lea duohken moaddelot jagi ámmátlaččat doaibman musean, ja leat dahkan otnábeaivve museageavadiid, organiseren iežamet musean.

Lea ođđa musea aigi, viidut ja ovdánit. Doaibmat Johan Nuorgama sániiguin: ” Ii fámuin, muhto koansttaiguin” Mis dálá museasohkabuolvvas lea vejolašvuohta dahkat iežamet oasi. Nannet ja ovddidat sápmelaš museageavadiid. Ráhkisvuođain ja gudnejahttimiin.

Buori sámiid álbmotbeaivvi sámiid iežaset museas!

Áibmejot´Jovnná Ánná Sari

Museahoavda

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s